Training School Su Materiali Avanzati e Sensori

h-ALO Training School on Advanced materials and sensing devices towards integrated systems for

biodiagnostics, food safety, and environmental monitoring

 

Scuola di Formazione h-ALO su Materiali avanzati e dispositivi di rilevamento verso sistemi integrati per la

biodiagnostica, la sicurezza alimentare e il monitoraggio ambientale

CNR-ISNM, with the collaboration of Warrant Hub, is organizing the Training School on “Advanced materials and sensing devices towards integrated systems for biodiagnostics, food safety, and environmental monitoring” in the framework of the EU funded project h-ALO. The event will take place at National Research Council premises in Bologna (Italy) from October 23rd to the 27th, 2023. The event is free of charge, only registration on the event webpage is needed. The h-ALO training school is addressed to researchers, PhDs, master thesis students who want to deepen their knowledge on biosensing systems in the field of biodiagnostic, food safety and environmental monitoring. The school will cover different topics: photonic and electronic sensing systems, smart-system integration, and advanced data management, with special attention to the transfer of the knowledge acquired in h-ALO, a multidisciplinary and research-oriented project. The aim of the training school is to contribute to young researchers’ professional development and allow them to familiarize with the developed new tools and solutions proposed. The school will offer frontal lessons given by key-note scientists and European industry leaders, during the morning. In the afternoon, practical activities, round tables and workshops will be organized to share ideas and improve the discussion. A special activity will be held on October 26th: participants will be divided into groups that will compete in the contest “Shape and ground your ideas! What challenges in biodiagnostics and agrifood/environmental monitoring do you think need urgent solutions?”. The groups will examine and propose new sensing tools and a special award will be give to the most innovative idea. The school accepts a maximum of 60 participants. More info about registration procedures and school agenda are available at: https://h-alo.eu/h-alo-training-school/ h-ALO PROJECT: The project h-ALO – photonic system for Adaptable muLtiple-analyte monitoring of fOod quality – provides an innovative tool to the agri-food system to keep the European small and medium sized farming/production systems competitive, and strengthen novel ways of food production and processing while minimizing the use of resource and keeping the costs competitive. The h-ALO project started in January 2021, and under the coordination of the National Research Council of Italy (CNR), it has the ambition to empower new farming approaches and strengthen the competitiveness of local food production and retail chains through a new affordable, portable, and broadly adaptable photonic-based analytic tool that allows controlling the quality and safety of products in real-time. MORE INFO: https://h-alo.eu/ CONTACTS: Project Coordinator: Stefano Toffanin (CNR-ISMN) | stefano.toffanin@cnr.it

 

Il CNR-ISNM, con la collaborazione di Warrant Hub, sta organizzando la Scuola di Formazione su “Materiali avanzati e dispositivi di rilevamento verso sistemi integrati per la biodiagnostica, la sicurezza alimentare e il monitoraggio ambientale” nell’ambito del progetto h-ALO finanziato dall’UE. L’evento si svolgerà presso la sede del Consiglio Nazionale delle Ricerche a Bologna (Italia) dal 23 al 27 ottobre 2023. L’evento è gratuito, è necessaria solo la registrazione sulla pagina web dell’evento.

La scuola di formazione h-ALO si rivolge a ricercatori, dottorandi, tesisti magistrali che vogliono approfondire le proprie conoscenze sui sistemi per il biosensing nel campo della biodiagnostica, della sicurezza alimentare e del monitoraggio ambientale. La scuola tratterà diversi argomenti: sistemi di rilevamento fotonici ed elettronici, integrazione di sistemi intelligenti e gestione avanzata dei dati, con particolare attenzione al trasferimento delle conoscenze acquisite in h-ALO, un progetto multidisciplinare e orientato alla ricerca. Lo scopo della scuola di formazione è quello di contribuire allo

sviluppo professionale dei giovani ricercatori e consentire loro di familiarizzare con i nuovi strumenti sviluppati e le soluzioni proposte.

 

La scuola offrirà lezioni frontali tenute da importanti scienziati e leader dell’industria europea, durante la mattinata. Nel pomeriggio verranno organizzate attività pratiche, tavole rotonde e workshop per condividere idee e approfondire la discussione. Il 26 ottobre si terrà un’attività speciale: i partecipanti verranno divisi in gruppi che si sfideranno nel contest “Shape and ground your ideas! Quali sfide nel campo della biodiagnostica e del monitoraggio agroalimentare/ambientale ritieni necessitino soluzioni urgenti?”. I gruppi esamineranno e proporranno nuovi strumenti di rilevamento e un premio speciale sarà assegnato all’idea più innovativa.

 

La scuola accetta un massimo di 60 partecipanti. Maggiori informazioni sulle procedure di registrazione e sull’agenda scolastica sono disponibili su: https://h-alo.eu/h-alo-training-school/

 

PROGETTO h-ALO:

Il progetto h-ALO – photonic system for Adaptable muLtiple-analyte Monitoring of food qualità – fornisce uno strumento innovativo al sistema agroalimentare per mantenere competitivi i sistemi agricoli/produttivi europei di piccole e medie dimensioni e rafforzare nuove modalità di produzione alimentare e lavorazione minimizzando l’utilizzo delle risorse e mantenendo i costi competitivi.

Il progetto h-ALO è iniziato nel gennaio 2021 e, sotto il coordinamento del Consiglio Nazionale delle Ricerche italiano (CNR), ha l’ambizione di potenziare nuovi approcci agricoli e rafforzare la competitività della produzione alimentare locale e delle catene di vendita al dettaglio attraverso nuovi metodi accessibili, strumento analitico basato sulla fotonica portatile e ampiamente adattabile che consente di controllare la qualità e la sicurezza dei prodotti in tempo reale.

 

MAGGIORI INFORMAZIONI: https://h-alo.eu/

 

 

Coordinatore del progetto: Stefano Toffanin (CNR-ISMN, Bologna, Italy) stefano.toffanin@cnr.it